Що таке редирект

Редирект (автоматична переадресація) – це перенаправлення відвідувача сайту та пошукових систем з однієї адреси на іншу (зі сторінки на сторінку або документ). Перенаправлення може здійснюватися як усередині одного сайту, так і на інший домен (сайт). Налаштувавши за допомогою певних правил переадресацію, можна направити користувачів на URL відмінні від того, який вони запитували.

Редиректи використовують зазвичай у разі внесення змін на сайті. При зміні структури, при зміні URL-сторінок і так далі. Налаштувавши перенаправлення, ми даємо відвідувачу можливість потрапити на останню (актуальну) версію сторінки з правильною адресою url.

Наприклад, на сайті була сторінка з адресою https://site.ua/page1. За оптимізації структури сайту ми вирішили змінити її адресу на https://site.ua/blog/page2. Якщо просто поміняти URL-адресу, то пошукові системи будуть направляти користувачів на стару адресу, оскільки про нову адресу сторінки вони не знатимуть. Виходить, що зайшовши за старим посиланням відвідувачі і пошукова система побачать тільки повідомлення з помилкою про те, що сторінку не знайдено.

Отличия 301 и 302 редиректа

Для того, щоб не втратити відвідувачів сайту, необхідно налаштувати редирект таким чином, щоб відвідувачі або робот пошукової системи зайшовши на адресу https://site.ua/page1, автоматично перенаправлявся на сторінку https://site.ua/blog/page2.

Види автоматичних перенаправлень

  • 300 редирект – множинний вибір. Використовується в тому випадку, коли браузер сам повинен прийняти рішення, який саме документ показати користувачеві (залежно від його переваг). Використовується 300 редирект для вибору певного кодування чи мови сторінки. Сучасні браузери розуміють практично всі кодування. Залишається використовувати 300 редирект для автоматичного вибору мови.

Найчастіше використовується два типи перенаправлення: redirect 301 та 302.

  • 301 редирект – це постійне перенаправлення відвідувача з однієї сторінки сайту на іншу. Наприклад, це правило використовується при переїзді сайту з http на https (безпечний протокол з’єднання) або при зміні структури сайту.

Важливо уточнити, що постійний редирект перенаправляє не лише відвідувачів, а й переносить близько 90-99% ваги сторінки. Варто окремо пояснити, що вага сторінки формується з усіх посилань з інших сайтів, які посилаються на сторінку. Грубо кажучи, що більше якісних посилань веде на сторінку, то цінує цю сторінку пошукова система. 301 редирект дозволяє вказати пошуковій системі, що вага всіх посилань, які посилалися на стару адресу сторінки, переноситься на адресу нової сторінки.

  • 302 редирект – це тимчасове перенаправлення. За допомогою цього правила ми передаємо пошуковій системі, що поточний документ тимчасово переміщений на нову URL-адресу. Тимчасовий редирект не передає ваги старої сторінки. У переважній більшості випадків правило переадресації не повинно використовуватися на сайтах.

Існують інші, більш специфічні види перенаправлення, що застосовуються вкрай рідко.

Коли потрібно налаштовувати правила редиректу

  • Для перенаправлення відвідувача та пошукової системи з адреси www на адресу без www або навпаки (так зване склеювання домену).
  • Під час перекладу сайту з http на https (безпечне з’єднання).
  • Для переїзду на новий домен (змінюється адреса сайту).
  • Редирект каталогу. Налаштовується у разі зміни URL категорій сайту.
  • Перенаправлення однієї адреси на іншу. Наприклад із site.ua/page1.html на site.ua/page2.html
  • Для канонізації слеша (символу “/”) наприкінці адреси сторінки (наприклад адреси site.ua/page1 і site.ua/page2/ для пошукової системи різні).
  • Під час зміни розширень файлів. Наприклад, при переїзді на нову платформу у станиць змінилися розширення з php на html.
  • Редирект дублів головної сторінки.

Як настроювати правила перенаправлень

  • cPanel. Це спеціально розроблений софт для керування сервером через веб-інтерфейс. Для сайтів, які працюють на різних платформах, налаштування може здійснюватися безпосередньо через cPanel. У розділі “Домени” необхідно вибрати пункт “Перенаправлення”. Далі послідовно вказуєте тип перенаправлення (301 або 302), адресу з якого ви хочете зробити редирект і адресу куди ходите зробити перенаправлення.
  • Файл .htaccess – це серверний редирект, який прописується в текстовому файлі .htaccess, що знаходиться в кореневій папці сайту. Налаштовується для тих сайтів, які працюють під керуванням сервера Apache. Якщо у вас є доступ до FTP до вашого сайту, то ви можете заповнити правила безпосередньо у файлі .htaccess.
  • php. Менш кращий варіант, але може іноді використовуватись. Усі зміни вносяться до файлу index.php. Використовується тільки в тому випадку, якщо у вас є сотні сторінок (адрес) для яких необхідно налаштувати redirect за будь-якими формулами.
  • JavaScript. Перенаправлення, реалізоване за допомогою JavaScript, виконується не на стороні сервера, а на стороні браузера. Цей варіант повільніший і використовується досить рідко. Приклад: спрацьовування правила із певною тимчасовою затримкою. Спочатку завантажується сторінка з написом про те, що ми переїхали на новий сайт і через деякий час відбувається редирект на новий URL.
  • HTML. За аналогією з JavaScript можна реалізувати перенаправлення за допомогою мета тега refresh. Для того, щоб редирект спрацював, необхідно дочекатися завантаження сторінки в браузері.

У більшості випадків варто використовувати редіркет на стороні сервера, а не на стороні браузера. Налаштування в текстовому файлі htaccess забезпечить максимальну швидкість спрацьовування та зручність для користувача.

Як перевірити роботу перенаправлення

Перевірку слід здійснювати після кожної зміни правил перенаправлення. Ось кілька варіантів як можна перевірити переспрямування.

  • Ручна перевірка. Введіть стару адресу в адресний рядок і після завантаження сторінки перевірте на який url ви автоматично перейшли. Ручну перевірку необхідно виконувати в режимі інкогніто та очищати кеш. Редиректи кешуються браузером і віддалений з налаштувань редирект може спрацьовувати ще в браузері. Мінус ручної перевірки полягає в тому, що ми не зможемо дізнатися, який код відповіді сервера. Тобто просто не зрозуміємо 301 або 302 редирект налаштований на адресу, що перевіряється.
  • Сторонні сервіси. Наприклад, сервіс ibox.tools.
Владислав Скляр
Сооснователь агентства и технический директор EXPANS. Развивает и улучшает технологию, разрабатывает и корректирует стратегии, с помощью которых компания приводит клиентов к результату.

Ваш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Telegram

Viber

Messenger

Зв'яжіться з нами онлайн
Закрити